Rasbeschrijving

De Airedale Terrier is de grootste van de Terriers en met recht de Koning onder de Terriers. Deze rashond is een plezierige gezins, werk- en waakhond.Hij is aanhankelijk en moedig. Een Airedale vergt liefde, geduld en aandacht. Het word aanbevolen om vanaf jonge leeftijd te beginnen met puppy- en  gehoorzaamheidstraining om een goede sociale hond te krijgen.

Karakter

De Airedale Terrier is beschermend, maar toch lief. Evengoed wordt dit ras niet altijd aanbevolen als eerste hond in een gezin. Indien men niet tijdig begint met het goed opvoeden van dit ras kan dominant gedrag ontstaan. De Airedale Terrier kan op een hele vriendelijke manier koppig zijn, dus is een duidelijke consequente opvoeding noodzakelijk.

 

Het temperament

De Airedale Terrier is zeer loyaal en intelligent en het is een genot om de baas te mogen zijn van dit ras. Toch kunnen ze soms moeilijk zijn. Een goede training is een must en de eigenaar moet al ervaring hebben met het hebben van honden. Deze hond houdt er van om op kleine dieren te jagen, maar kan uitstekend samen leven met katten en andere honden. Uiteraard indien er een goede socialisatie heeft plaats gevonden.

 

Verzorging

de Airedale Terrier wordt niet geschoren of geknipt maar geplukt. De vacht is gemiddeld 2 a 3x per jaar plukrijp. De ondervacht laat dan los en vanaf dat moment kan de hond geplukt worden. Tussendoor wordt de hond, zeker voor shows ook wel eens geplukt en getrimd.